Dierenartsenpraktijk Beekdal
Dierzorg op maat, wel zo persoonlijk
  • Dierenarts Gorssel

Chippen heeft echt zin

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om een pup te chippen en de chip te registeren. Rashonden werden altijd al gechipt door de raad van beheer. Als u een al wat oudere rashond hebt is het verstandig de hond ook ergens anders te registreren. Het probleem is dat de chip daar vaak alleen op naam van de fokker staat en de raad  van beheer alleen tijdens kantooruren te bereiken is. En daar hebben we in het weekend niets aan. Jonge rashonden staan in een wel voor ons in te zien digitale databank.

Een chip is zo groot als een rijstkorrel en wordt onder de huid aangebracht. Daarna wordt hier in de praktijk de registratie rond gemaakt, u kunt meerdere telefoonnummers opgeven.  Als uw dier zoek is, is het van belang dat u het dier als vermist opgeeft bij Amivedi. Bij voorkeur met het chipnummer. Als uw dier gevonden wordt (ook als hij of zij is overleden) wordt altijd gecontroleerd op een chip. Zowel dierenartsen, dierenambulance en asielen kunnen uitlezen. Daarna kan er snel met u contact opgenomen worden. Mijn ervaring is dat als een dier een chip heeft, eigenaar en dier binnen een paar uur met elkaar verenigd kunnen worden. Zo anders gaat het als er geen chip is en het diertje naar Apeldoorn. Dit geeft veel leed bij dier en eigenaar. Mocht u een dier vinden, kom dan even langs dan kijk ik kosteloos of het diertje een chip heeft. Helaas doet niet iedereen dit en wordt pas maanden later duidelijk dat het diertje al een eigenaar heeft. 

Voor een reis naar het buitenland is een chip verplicht. Ook in het buitenland is de chip uit te lezen en kan men de gegevens van de eigenaar opzoeken. Nederlandse chips beginnen met nummer 528. Wel is het aan te raden om in het buitenland toch een kokertje/penning met uw telefoonnummer om te hangen. (denk daarbij aan de telefonische landcode van Nederland (+31)). Daarnaast is het ook nog slim om een penning aan de halsband te hangen waarop staat dat het dier gechipt is.

Vergeet bij verhuizing niet om ook de gegevens bij de registratie te veranderen. U kunt gemakkelijk opzoeken waar uw huisdier is geregistreerd op www.chipnummer.nl . Daar kunt u ook zien welke gegevens staan genoteerd.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen, opmerkingen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0575 - 49 00 42, een e-mail te sturen naar contact@dapbeekdal.nl, of door onderstaand formulier in te vullen.