Dierenartsenpraktijk Beekdal
Dierzorg op maat, wel zo persoonlijk
  • Dierenarts Gorssel

Vuurwerk en andere gevaren

Vuurwerk

Veel dieren trekken zich er gelukkig niet veel van aan. Helaas zijn er dieren die er slecht tegen kunnen. Bange katten kunt u het beste binnen houden, zodat ze niet in hun angst weglopen. Bij katten zijn medicijnen zelden nodig. Een verdamper met feromonen kan bij de kat wel helpen. Wel is het van belang dat u ruim voor die tijd ermee begint (minimaal 14 dagen).

Bij de hond zijn er meerdere mogelijkheden. Het mooiste is een training onder begeleiding van een gedragstherapeut. Dit moet echter al maanden van te voren gestart worden en dan denken we er helaas vaak nog niet aan. Ook bij de hond werken feromonen (spray of band). Daarnaast zijn er CD’s om de hond te wennen aan het geluid. Laat een hond ruim voor 0:00 uur uit en houd hem aan de lijn. Er lopen elk jaar weer een aantal honden uit angst weg met oud en nieuw. Probeer de hond met uw gedrag zo neutraal mogelijk te benaderen. Niet straffen en ook niet troosten. Gordijnen dicht en radio aan helpen ook veel.

Als niets meer werkt kunnen we met medicijnen de dieren iets suf maken. Met de mildere middelen moet ook al minimaal 14 dagen vooraf begonnen worden. Een paar middelen werken wel direct. Vraag gerust naar de mogelijkheden. Ook hier voor werk ik samen met Petra van Benten, gedragstherapeute.

Andere gevaren van Kerst

Kerstboom
De naalden zijn giftig en erg scherp, ze kunnen door de maag of darmwand gaan. Het water waar de naalden in liggen is ook giftig. Het geeft braken en diarree met irritatie van de bek en keel. Het dier kan er ook sloom van worden.

Kerstballen
Ze zijn voor jonge dieren gewoon onweerstaanbaar. Katten slaan ze uit de boom en wie er dan in gaat staan heeft een wond die een uitdaging is voor een ieder die het dunne glas probeert te verwijderen. Meestal lukt dat niet helemaal maar na een tijdje werkt het lichaam de restjes er wel weer uit. Vervelender is een jonge hond die hem stuk  bijt. Veel ballen sneuvelen door het zwaaien van een honden staart. Plastic ballen bieden een goede oplossing. Vaak is onderin voldoende.

Rollade netje/botten
Helaas één van de typische dingen van de feestdagen die uiteindelijk eindigt op de operatie tafel.  Als u ziet dat het naar binnen gaat, bel dan snel de dierenarts. Binnen 2 uur kunnen we de hond laten braken en is het risico voor een darmverstopping verholpen. Met alle hectiek van het feestmaal gebeurt het helaas ook nog al eens dat er toch botjes worden opgegeten. Vooral botjes van vogels (kip, eend etc) kunnen erg scherp zijn. Deze kunnen ook door de darm gaan. Helaas kunnen we een hond hiermee niet laten braken omdat het scherp is. Aan de hand van een röntgenfoto kunnen we beslissen wat de beste strategie is.

Kerstster
Veel mensen weten niet dat kerstster erg giftig is. Het geeft irritatie van het mondslijmvlies met direct braken en diarree. Later ontstaan vaak toevallen. Bij vergiftiging met kerstster altijd direct contact opnemen met de dierenarts. Overigens is een ezelsbruggetje wat goed werkt dat alle planten die, als u ze doorsnijdt wit vocht hebben, giftig zijn. Zo heeft u ze nog niet allemaal, maar wel de meeste.

Chocolade
Inmiddels weet iedereen wel dat chocolade giftig is voor zowel de hond al de kat. Het is een hele gemene vergiftiging omdat het 72 uur duurt voor het gevaar geweken is. Het gaat om de stof theobromine die in de cacao zit. De hoeveelheid is dus afhankelijk van het type chocolade. Witte chocolade is nauwelijks gevaarlijk, echter 80% bittere chocolade is erg gevaarlijk. Het mooiste is als we de hond kunnen laten braken. Dit moet binnen 2 uur na het opeten gebeuren. Samen met het vergiftigingscentrum bepaal ik wat er moet gaan gebeuren. Breng als het kan de verpakking mee naar de praktijk. Iedereen kent in zijn omgeving wel een hond die al jaren chocolade eet maar nooit ziek geworden is. Iedere hond heeft zijn eigen gevoeligheid voor chocolade, maar als we niet direct ingrijpen en de verschijnselen beginnen, kunnen we niet heel veel meer doen om de hond te redden. We gaan er dus altijd van uit dat uw hond gevoelig is.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen, opmerkingen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0575 - 49 00 42, een e-mail te sturen naar contact@dapbeekdal.nl, of door onderstaand formulier in te vullen.