Dierenartsenpraktijk Beekdal
Dierzorg op maat, wel zo persoonlijk
  • Dierenarts Gorssel

Wintertips Hond

Eikels en kastanjes

Het is leuk om je hond te zien spelen met deze dingen en vooral om ze weg te schoppen en de hond ze te laten apporteren. Dit lijkt heel onschuldig en dat is het meestal ook. Soms echter gaan de noten zonder te kauwen in zijn geheel naar binnen. Vaak gaan ze dan uit de maag de darm in en daar lopen ze dan vast. Ziet u dat de hond een noot geheel doorslikt zorg dan dat u binnen twee uur contact opneemt met de dierenarts. Binnen die tijd is er de mogelijkheid de hond in de praktijk te laten braken. Probeer niet zelf de hond te laten braken met zout, dat kan giftig zijn.

Winter pret

Een ander gevaar in de winter is dat je hond te veel sneeuw binnenkrijgt. Dit kan doordat je hond dat zelf doet of door te spelen met sneeuwballen. Krijgt de hond veel sneeuw in de maag dan kan dit braken tot gevolg hebben, soms met veel bloed. Let dus even op dat er niet te veel sneeuw gegeten wordt.

Op het ijs en op ijzel kunnen ook honden, ondanks hun vier poten, gemeen vallen. Het geeft zelden botbreuken, maar verrekkingen van banden zien we vooral bij jonge, enthousiaste honden geregeld.

Een ander probleem in de vorst/sneeuw periode zijn de voeten van je hond. Als er behoorlijk wat haar tussen de tenen groeit, krijgen ze vaak sneeuwklompen tussen de tenen. Dat kan pijnlijk zijn. De haren kort knippen en wat vaseline kan dit beperken. Vaseline beperkt ook de hinder van pekel op de huid tussen de tenen. Sommige honden hebben veel last van pekelirritatie, vooral de oudere honden met wat kloofjes in de voetkussentjes.

Vlooien

Bij vlooien-problemen wordt altijd aan de zomer gedacht maar helaas zien we even veel problemen in de winter. Zomers worden er een paar vlooieneitjes in uw huis gelegd die daar rustig liggen te slapen. Als het dan buiten kouder wordt en u weer meer in huis gaat lopen komen ze door de trillingen uit en blijkt het in huis ook nog aangenaam warm te zijn. Dit is voor de vlooien een reden om weer nieuwe eitjes te gaan leggen. Het is verstandig de hele winter door tegen vlooien te blijven behandelen. Denk bij het behandelen ook even aan de auto.

Vacht

Doordat wij onze honden veelal binnen houden krijgen ze geen echte wintervacht meer, maar een tussenvacht. Dat is helemaal niet erg. Het nadeel is wel dat ze aldoor blijven verharen. Voor kleine honden met een korte vacht en zeker als ze oud zijn, is het van belang te kijken of ze niet te koud worden. Ze zetten hun haren dan op en kunnen trillen. Als het dan een hondje is dat niet veel beweegt is een jasje tegen de kou echt aan te raden.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen, opmerkingen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0575 - 49 00 42, een e-mail te sturen naar contact@dapbeekdal.nl, of door onderstaand formulier in te vullen.