Zomertips Hond
Hond mee op reis
Vraag op tijd na wat de eisen voor uw vakantieland zijn, maar vergeet ook de eisen van de landen waar u doorheen reist niet. Voor de meeste landen in Europa is een rabiësenting, 21 dagen voor vertrek, voldoende. Wel moet de hond gechipt zijn en een Europees paspoort hebben. Ook Engeland en de Scandinavische landen zijn tegenwoordig zo te bereiken, al zijn er wel aanvullende eisen met betrekking tot teken en wormbestrijding. Er is geen bloedtest meer nodig en ook het half jaar wachten is afgeschaft.
Op de praktijk is een nieuwe lijst met eisen beschikbaar. Gaat de hond mee naar een minder alledaagse bestemming? Informeer dan bij de ambassade van het te bezoeken land. Als de hond mee gaat in het vliegtuig, vraag dan goed de eisen na bij de vliegtuigmaatschappij. Het verschilt nog al per maatschappij wat wel en niet mag. Sommige landen weigeren kleine honden die in de cabine mee gaan en accepteren alleen honden die cargo reizen.
Gaat uw hond mee richting het zuiden, dan is het van belang hem te beschermen tegen teken en zandvliegen. Deze insecten brengen daar nare ziektes over. Dit kan goed met een speciale tekenband of druppels in de nek die ook de zandvlieg verjagen. Naast deze insecten zijn er in het zuiden ook andere wormen die gevaarlijk zijn voor de hond. Het is van belang als u korter dan 28 dagen gaat de hond bij thuiskomst en een maand later te behandelen tegen deze wormen. Lang niet alle worm-middelen behandelen tegen deze wormen. (hartworm, franse longworm en vosselintworm)
Hondenpension
Probeer zo vroeg mogelijk te boeken, want in het hoogseizoen zitten ze vaak vol. De meeste pensions eisen de kennelhoest enting. Het liefst geven we die door druppels in de neus te druppelen. Dit moet het liefst drie weken voor de hond gaat, al zijn er ook pensions die twee weken voor de tijd ook goed vinden. Veel pensions stellen ook eisen aan het ontwormen en de vlooienbehandeling. Informeer bijtijds wat de eisen zijn, zodat u niet voor nare verrassingen komt te staan.
Met uw hond naar het strand
Het strand heeft twee belangrijke dingen: zee en zand. Beide zijn leuk maar kunnen wat problemen geven. Als uw hond veel zeewater binnen krijgt zal hij gaan braken en dat kan op weg naar huis erg naar zijn. Zorg dus steeds voor zoet drinkwater en let op dat met het spelen met de bal in zee de hond niet te veel zeewater binnen krijgt.
Zand in de ogen geeft irritatie het beste kunt u de ogen uitspoelen met gekookt water met op een liter water een theelepel zout. Uiteraard wel eerst laten afkoelen.
Vlooien en teken bij honden
Vlooien zijn vaak een probleem in de zomermaanden. Zeker als u op vakantie bent geweest en u komt terug, dan komen de eitjes in huis uit en kan een plaag ontstaan. Er worden steeds nieuwe middelen ontwikkeld maar het stofzuigen blijft heel belangrijk. Denk daarbij ook aan de auto en andere plaatsen waar de hond maar af en toe ligt.
Voor teken geldt: beter voorkomen dan genezen. Naast dat er vaak een ontsteking op de steekplaats ontstaat, kunnen teken ziektes overbrengen. Mocht u toch een teek vinden op de hond verwijder deze dan zo snel mogelijk. Niet eerst ontsmetting op de teek doen, dat zorgt dat de teek in de wond spuugt. Dat is nu net wat we niet willen. Ik zelf werk graag met het O’tom teken haakje dat je makkelijk onder het lijf van de teek schuift en daarna een kant op draait tot de teek los laat. Niet trekken. Daarna kunt u de bijt-plek ontsmetten.
Wespen en bijen
Vooral in de vroege zomer als de insecten net naar buiten komen zijn ze nog traag en goed te vangen door uw huisdier. Vooral jonge speelse dieren vinden dit heel leuk. Als uw dier in een poot gestoken is en u verwijderd de eventuele angel en koelt de poot, blijft het vaak bij alleen een dikke poot en hoeft u niet naar de dierenarts. Krijgt het dier echter naast de dikke poot ook bulten op het lijf, dan moet u snel naar de dierenarts. Als het dier gaat braken, hijgen of een dikke kop krijgt dan ook contact opnemen met de dierenarts. Is er in of om de bek gestoken en wordt de kop of lippen of rond de ogen dik, dan ook snel naar de dierenarts.