Dierenartsenpraktijk Beekdal
Dierzorg op maat, wel zo persoonlijk
  • Dierenarts Gorssel

Zomertips Kat

Pension

Pensions eisen vaak niet alleen de nies- en kattenziekte enting maar ook vlooien- en wormenbehandeling. De enting moet bij de meeste pensions op zijn laatst drie weken voor het verblijf gegeven zijn. Er bestaan speciale kattenpensions waar geen honden zijn. Katten die niet gewend zijn aan honden vinden dit vaak fijner. Bij sommige pensions worden de katten in een groep gehouden met katten van andere mensen. De ene kat vindt dit geweldig, de andere vind het niet zo prettig. Voor de meeste katten geldt dat ze het liefst thuis blijven. Denk eens aan oppas thuis door vrienden of een professionele oppascentrale.

Vlooien en teken

Er is sinds een jaar een vlooien- en tekenband in de handel die echt de teken bij de kat weg houdt. Het grote voordeel is dat er geen dode teken meer in de huid vast blijven zitten die u weer moet verwijderen. Dit geeft namelijk ook vaak ontstekingen. Als u geen bandje wilt, blijft het bij de druppels als het om teken gaat, met helaas het bovengenoemde probleem. Een levende teek verwijderd u het beste als volgt.  Niet eerst ontsmettingsmiddel op de teek doen dat zorgt dat de teek in de wond spuugt. Dat is nu net wat we niet willen. Ik zelf werk graag met het O’tom teken haakje dat je makkelijk onder het lijf van de teek schuift en daarna een kant op draait tot de teek los laat. Niet trekken. Daarna kunt u de bijt-plek ontsmetten.
Vlooien en katten horen helaas toch een beetje bij elkaar. Het verschilt wel per kat hoe aantrekkelijk de kat is voor vlooien. Met meerdere katten in huis is er vaak één die er veel heeft en de rest veel minder. Het is zeker niet zo dat dit dan ook de kat is met de meeste jeuk. Katten die allergisch zijn voor vlooien hebben vaak al een week jeuk van een enkele vlooienbeet. Vaak vind je bij deze katten geen vlooien. Vooral bij allergisch katten is een goede behandeling van belang. De meeste druppels moeten minimaal 1 x per vier weken. 1 x per maand volstaat dan niet. De nieuwe vlooien- en tekenband werkt 7-8 maanden en is daardoor erg gebruiksvriendelijk.

Bijen en wespen

Vooral in de vroege zomer als de insecten net daar buiten komen zijn ze nog traag en goed te vangen door uw huisdier. Vooral jonge speelse dieren vinden dit heel leuk.  Als uw dier in een poot gestoken is en u verwijderd de eventuele angel en koelt de poot, blijft het vaak bij alleen een dikke poot en hoeft u niet naar de dierenarts. Krijgt het dier echter naast de dikke poot ook bulten op het lijf dan moet u snel naar de dierenarts. Als het dier gaat braken, hijgen of een dikke kop krijgt, dan ook contact opnemen met de dierenarts. Is er in of om de bek gestoken en wordt de kop of lippen of rond de ogen dik, dan ook snel naar de dierenarts.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen, opmerkingen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0575 - 49 00 42, een e-mail te sturen naar contact@dapbeekdal.nl, of door onderstaand formulier in te vullen.