Dierenartsenpraktijk Beekdal
Dierzorg op maat, wel zo persoonlijk
  • Dierenarts Gorssel

Zomertips Konijn

Enting Konijn

Gelukkig is er nu een enting die konijnen een heel jaar beschermt tegen de twee belangrijkste konijnenziektes. Naast dat de enting een heel jaar beschermt is de enting nu verpakt per konijn en zijn we dus af van de massa-entingen in voor- en najaar.
De twee ziektes zijn Myxomatose en VHS. Beide ziektes zijn niet te behandelen en verlopen bijna altijd dodelijk.
Myxomatose is bij de meeste mensen wel bekend. Het wordt verspreidt door vlooien, muggen en steekvliegen. Als eerste geeft het oogontsteking en later zwelling van de oogleden, geslachtsdelen en de typische zwellingen in de oorschelpen.  De andere ziekte VHS  heet tegenwoordig RHD ( rabbit heamorragic disease). Het wordt overgedragen van konijn op konijn  maar ook urine en ontlasting zijn besmettelijk. De uitwerpselen zijn lang besmettelijk en kunnen door van alles mee genomen worden. Mensen, vliegen, maar vooral besmet hooi is berucht. De meeste konijnen krijgen geen of nauwelijks verschijnselen en zijn plots overleden. Er kan ook bloed verloren worden uit de lichaamsopeningen. Maar ook alleen een stilliggen van het maag-darmkanaal is een mogelijkheid. Gelukkig werkt de enting goed.

Vliegen

Een ander naar zomerprobleem bij het konijn is de aantasting door maden. Als het konijntje een vies achterlijf heeft met urine of ontlasting trekt dit vliegen (de glanzende groene) aan die daar eitjes leggen met alle gevolgen van dien. Let dus goed op dat het konijn schoon is. Gelukkig is er dit jaar een nieuw middel op de markt waarmee het konijn tegen dit probleem beschermt kan worden.

Warmte

Let zomers goed op dat uw konijn niet te warm wordt. Konijnen kunnen erg slecht tegen warmte. Zorg voor voldoende schaduw en let erop dat er voldoende water is. Konijnen drinken zomers best wel veel.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen, opmerkingen, of wilt u een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0575 - 49 00 42, een e-mail te sturen naar contact@dapbeekdal.nl, of door onderstaand formulier in te vullen.